Drama

Sophie Scholl – De sista dagarna

8

”Sophie Scholl – De sista dagarna” är en dramatisering av de händelser som tilldrog sig under Andra Världskriget i Tyskland för den fredliga motståndsrörelsen Vita rosen. Vita rosen bestod av unga studenter i München som gjorde vad de kunde för att sprida en mer nyanserad bild av kriget än den nazisternas propagandamaskin producerade.

1943 greps dock ledarna i Vita rosen, däribland Hans Scholl och hans syster Sophie, av Gestapo varpå en snabb rättslig process följde.

Filmatiseringen fokuserar på Sophie och hennes sista dagar i livet. Julia Jentsch gör huvudrollen mycket bra, men det är välspelat överlag.

Polisen Mohr, som har stor makt över hur Sophies ärende skall hanteras, gestaltas med en mänsklig ambivalens, som nazistisk strukturfascist måste ordning upprätthållas, men kan det verkligen vara rätt att skicka denna oskuldsfulla flicka i döden?

André Hennicke gör ett vansinnigt kraftfullt porträtt som åklagare, domare och bödel i rättegången på slutet. Vetskapen att sådana nazistiska avskum faktiskt levt och fick domptera som de gjorde är skrämmande, men ännu mer skrämmande är väl att sådana helt felaktigt indoktrinerade människor finns även idag.

Viktig film, välspelad och dramatisk om än inte speciellt upplyftande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.