Äventyr

Spartacus

7

I ”Spartacus” ger Stanley Kubrick sin syn på slavupproret som skakade Rom. Fast tyvärr hade förvisso inte den gode Stanley så mycket att säga till om tyvärr, han tyckte manuset var för moraliserande och därmed inte lika intressant, men hade inte makt att ändra på något. Efter denna film svor han på att ha full kontroll på allt han gjorde hädanefter vilket man med glädje kan konstatera att han gjorde briljant.

I alla fall, ”Spartacus” är en klassaisk mastodontfilm från 60-talet med mycket kostymer och storslagna scener. Kirk Douglas, mannen som gav hakgropen ett ansikte, spelar gladiatorslaven Spartacus som ger sig den på att nita romarna och skaffa sig frihet. Vägen dit är lång naturligtvis, det är ju trots allt en mastodontfilm och dessutom gjord av längdmästaren Kubrick själv, men mastodontfilmer kommer undan med det här tempot. Det är på något sett precis som det skall vara helt enkelt.

Om jag skall lyfta fram en skådis måste det bli Peter Ustinov som spelade gladiatorägaren med stor humor och passion (han fick en Oscar för bästa biroll också). Tony Curtis spelar förövrigt en bard som kanske är världens första rappare, blev lite skrattretande när den store skalden skulle sjunga sånger när han bara diktade fram texterna. Jaja.

På det hela taget är ”Spartacus” en klassisk film som har de kvaliteter som krävs men inte så mycket mer. Men det är inte en helt oäven underhållning som det bjuds på…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.