Äventyr Sci-Fi

Star Trek II – Khans vrede

6

Återigen får vi träffa på Kirk och de andra hjältarna, denna gång kretsar handlingen kring Genesis. Nej, inte bandet med Phil Collins utan snarare mer den bibliska varianten. Att kunna skapa liv, fast utan Gud förvisso.

Filmmakarna har dammat av handlingen från TOS-avsnittet “Space Seed” och därmed får vi återigen stöta på skurken Khan i rymden.

Med på Enterprise är förstås alla gamla stötar i fina fluffiga unifomer, men också Kirstie Alley i sin filmdebut faktiskt. Hon spelar Lt Saavik och får finna sig att bli kallad mister Saavik (lite oklart varför men det har väl med officersskap att göra). Nåväl, Kirstie hoppar av rollen i kommande filmer ändå.

Kirks son, vetenskapsmannen David Marcus, introduceras också i denna film.

Khan och hans gäng ser för roliga ut annars. Lite Mad Max/indianinspirerat mode ungefär. Khans undersåtar är förövigt Chippendale-dansare allihopa i verkligheten.

I alla fall så har Khan suttit och ruttnat bort på en planet i många år och hans önskan om hämnd på Kirk är förstås stark. Men jakten på hämnd leder självklart till hans egen undergång, något annat är förstås inte att vänta.

I övrigt är det mest spektakulära Spocks död givetvis, bara ryktet att Spock skulle dö i denna film upprörde fansen ordentligt. Spocks död fejkas i början när allt är på träning först och fansen kan andas ut tills att han faktiskt dör i slutet också. Filmmakarna slänger dock in en chans till räddning när Spocks själ får bo i Bones kropp tillsvidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.