Äventyr Sci-Fi

Star Trek IV – The Voyage Home

7

Filmen inleds med anklagelser mot Kirk och de andra och som bevismaterial får man se Enterprise sprängas utifrån. Vet inte om Federationen verkligen har kameror överallt i hela rymden men lite uppseendeväckande är det att lyckas få det på film.

Kirk har naturligvis mer lust att rädda världen än att vara med i en rättegång och när en mystisk sond är på väg mot jorden tar han det Bird of Prey-skepp de kom över i slutet på ”The Search for Spock” och drar till San Franscisco. Tidsresa är det dessutom så året är 1986 när de är framme.

Filmens huvudsakliga handling är förstås moraliserande i sann Star Trek-anda. Denna gång är det valjakt och människans brutala exploatering och utrotning av djur som står på agendan. Några norska valjägare blir såklart lite konfunderade när ett ryndskepp avmaskas mitt i jakten, och lite skandinaviskt rappakalja formuleras (tycker mig höra ”helvete” i alla fall).

”The Voyage Home” är helt klart den roligaste av alla Star Trek-filmer, och det finns många kul scener. Scotty och hans möte med en 1980-talsdator exempelvis, och Chekovs försök att få någon att guida honom till ”nuclear vessel”. Hysteriskt bra. Därför får också filmen ett ganska högt betyg eftersom det bjuds på härlig underhållning (filmtekniskt är den inte direkt värd en sjua).

Filmen kunde blivit något helt annat dessutom. Tydligen var Eddie Murphy påtänkt att spela valprofessorn på jorden först. Hur skulle det blivit tro?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.