Äventyr Sci-Fi

Star Trek VI – The Undiscovered Country

6

Då var det dags för den sista resan med den gamla Enterprise-besättningen. Trevligt nog hade jag lyckats förtränga en del av filmen så upplevelsen kändes lite fräschare än vad man kunde tro.

Konspirationer och rävspel där inte bara klingon är de elaka bjuds det på i alla fall. Rätt så okej handling. Första av filmerna när Sulu inte finns med i Enterprise besättning utan han rattar istället Excelsior. William Shatner och George Takei var inte de bästa av vänner vid det här laget och hade en mycket frostig relation, så att de befann sig på olika skepp underlättade nog.

Några uppseendeväckande saker noterades. Att Uhura inte kan klingon är mycket märkligt och den scenen känns nästan ovärdig. Och att en snubbe håller en presentation med pappersblädderblock istället för någon cool display känns helt fel också.

En hel del bekanta skådespelare dyker upp. David Bowies vackra fru Iman som shapeshifter och ”Sex and the City”-skådisen Kim Catrall som vulcan står för den kvinnliga fägringen denna gång. Christopher Plummer som General Chang och David Warner som Gorkon är också skådisar som känns igen, och Christian Slater fick en scen av sin mamma som höll i castingen. Michael Dorn får också vara med fast inte som löjtnant Worf som han spelar i ”The Next Generation” utan Worfs morfar överste Worf.

Massor av citat cirkulerar i “The Undiscovered Country”. Shakespeare förstås men också Sherlock Holmes och Peter Pan får vara med. Repliken ”I have never trusted Klingons, and I never will” mynnade ut i en synthhit av S.P.O.C.K dessutom.

Lite gulligt att alla tar farväl med animerade signaturer innan eftertexterna. Tyvärr dog Gene Roddenberry bara några dagar innan filmens lansering och filmen är förstås dedikerad till honom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.