Äventyr Sci-Fi

Star Trek – The Motion Picture

6

Jag bestämde mig för, i och med den nya filmen Star Trek (2009), att återigen köra igenom dessa gamla filmfavoriter. Den första filmen, ”Star Trek: The Motion Picture”, var säkert 15 år sen jag såg senast, och minnesbilden att den är rätt dålig fick jag faktiskt också anledning att justera.

Specialeffekterna är skrattretande, de höjer inte nivån på filmen direkt förutom möjligen på det humoristiska planet. Det går också lite väl långsamt i vissa scener och då skall ni veta att jag ändå gillar 2001: A Space Odyssey (det finns bra långsamt och det finns dåligt långsamt). Men själva handlingen är faktiskt högst hållbar och erbjuder intressant science fiction.

”Star Trek: The Motion Picture” kom alldeles säkert till efter Star Wars stora publikframgång några år tidigare. Men filmmakarna bakom Star Trek valde en lite mer sofistikerad scifi istället för storslagna rymdslag. Historien om V’Ger får sägas vara en ganska fängslande berättelse i all sin enkelhet.

Kirk, Spock och de andra käftar med varandra på deras kärvänliga sätt, precis som alltid. Ibland är faktiskt kommentarerna ganska kul. Inslaget av rakad kvinna, löjtnant Ilia, var visst Miss India 1965. Det ni.

Blev lite konfunderad när den svenska textningen av klingonska var i versaler. Smått upprörd blev jag när Vulcan också var versalt (klingonska är ju ganska gutturalt som det är så där kanske de har en poäng även om det är svårläst). Lite märkligt i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.