Drama

Stolthet och fördom (2005)

5

En filmatisering av Jane Austens roman ”Stolthet och fördom” kan väl inte bli något annat tänkte jag än en första klassens ”chick flick” (måhända med förhoppning om lite mer innehållsrik dialog än vanligt Hollywood-tjafs). Efter att ha sett filmen i fråga tycker jag nog lite stolt att min fördom visade sig stämma.

Att Kiera Knightley som Lizzie fungerar såpass bra som hon ändå gör förvånar nog de flesta. Annars är hon mest bra på att puta med munnen och försöka se snygg ut. Men man skall heller inte överdriva hennes insats i ”Stolthet och fördom”. Filmen känns väldigt spretig och smått töntig stundtals och det är endast i några meningsutbyten mellan Lizzie och Darcy och Lizzie och Lady Catherine som det sprakar lite. Donald Sutherlabnd som farsan har också en underbar roll och den lille timide Mr Collins är rätt skön att skåda också.

Men annars är det nästan bara jobbig och menlös dialog (åååh, det kommer officerare till byn etc etc) och det blir nästan löjligt ibland. Men visst, det är vackra miljöer, stämningsskapande musik och kompetent skådespeleri (även om manuset gör det smått outhärdligt) så ”Stolthet och fördom” i 2005 års tappning är ändå en om inte sevärd så i alla fall sebar film.

Om man kikar på betygen på IMDb så verkar det förövrigt som om 1995 års version slår den här tolkningen med hästlängder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.