Komedi

Stoppa pressarna

5

”Stoppa pressarna” är en filmatisering av en pjäs vilket kan anas då det är tämligen få miljöbyten i filmen. Regissör är Billy Wilder, en Hollywoodlegend med ”I hetaste laget” från 1959 som kanske sitt främsta eller mest kända verk i alla fall.

I huvudrollerna hittar vi radarparet Jack Lemmon och Walter Matthau som verkligen känns helgjutna för deras karaktärer. Lemmon spelar Hildy Johnson, en riktig fullblodsmurvel, kvick i replikerna och snabb med skrivmaskinen (för yngre läsare är detta alltså vad som användes innan datorer fanns). Matthau spelar Walter Burns, Hildys chef på tidningen, en rätt så samvetslös figur som ständigt letar efter nytt löpsedelmaterial.

Handlingen kretsar kring en hängning av en förmodad kommunist och mördare, och självklart är pressuppbådet på plats. Hildy Johnson vill dock hoppa av då han fått nog av journalistyrket och hellre vill flytta från stan och gifta sig med Peggy (spelad av Susan Sarandon).

Filmen känns ganska torftig med dagens mått mätt, men Lemmons och Matthaus samspel lyfter den till en åtminstone acceptabel nivå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.