Skräck

Suspiria

6

Dario Argento är ett aktat namn inom skräckgenren och några av hans filmer brukar finnas med på listor över de bästa skräckfilmerna genom tiderna. En av dem är ”Suspiria” från 1977 som också sägs vara Argentos stora internationella genombrott. Har länge tänkt se något med honom som regissör, men det blev en sen debut för mig.

Den svenska titelöversättningen på ”Suspiria” lyder ”Flykten från helvetet”, vilket väl inte är helt sant, det är en anrik dansskola som handlingen mestadels utspelar sig på. Men det är förstås rätt jävligt där.

En ung amerikansk dansare kommer till den tyska skolan, och det står klart ganska snart att allt inte är helt normalt på detta ställe. Den rumänska betjänten skvallrar om det om inte annat, ett riktigt original. Men det är de kvinnliga ledarna som är mest suspekta, inte minst då olika häxhistorier kommer fram.

Jag kan verkligen förstå att Dario Argento anses vara en skräckens mästare. Det hela är skickligt iscensatt och även om filmen med dagens mått mätt ur specialeffektsynpunkt kan anses lite B (blodet ser billigt ut exempelvis) får man ändå erkänna hans storhet. Det är väldigt stilrent.

Men det bästa med filmen tycker jag är musiken. Argento har komponerat soundtracket själv tillsammans med det italienska bandet Goblin. Ett slags progressiv rock med neofolk-aktig stämning, med skrik och röster skickligt invävt i det musikaliska landskapet. Skrämmande och bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.