Äventyr TV-serie

Svärdet och spiran

8

Ken Folletts litterära verk består mestadels av relativt hårdkokta spionböcker om jag kommer ihåg rätt från 80-talet. Med ett undantag. Med ”Svärdet och Spiran” slår han till med en bok med handlingen placerad i 1100-talets England och då blir allt mycket mer intressant. ”Svärdet och Spiran” är en mycket bra saga, lagom kryddad med verklighet, och med klassiska komponenter som en ganska klar gräns mellan det goda och det onda och fullt med intriger både på personlig såväl som nationell nivå.

Händelserna tilldrar sig kring tiden för tronföljdskriget i England där kung Stefan är hårt ansatt av sin kusin Maud som med franskt stöd försöker störta monarken och överta makten över riket.
Samtidigt drömmer snickaren Tom om att bygga en banbrytande katedral och med stöd av ett kloster i lilla Kingsbridge får han till slut chansen att uppfylla sin dröm. Att bygga en katedral är minst sagt ett omfattande projekt, och han har ingen direkt förhoppning om att hinna slutföra bygget under sin livstid. Men till hans hjälp har han bland annat Jack som har skaffat sig arkitekturkunskaper i Frankrike som kommer väl till pass. Arbetet är dock inte helt utan problem och konspirationerna duggar tätt.

Det är en tjock bok med intensiv handling så att närmare gå in i på den blir alltför ansträngande. Så jag avrundar recensionen med att säga att de inte alltför obekanta bröderna Tony och Ridley Scott har gjort en mustig filmatisering som är mycket sevärd.

Skådespelarensemblen har inga megastjärnor, men ett flertal ansikten känns igen. Donald Sutherland är kanske mest känd, men har en ganska liten roll. Ian McShane som biskopen Waleran gör ett välspelat såväl som motbjudande porträtt. Hayley Atwell spelar nobla Aliena förtjänstfullt och så vidare. Rekommenderas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.