Drama

Taxi Driver

9

Travis Bickle är inte en helt normal människa. Till hans försvar ådrog han sig sannolikt ett och annat trauma från Vietnamn-kriget. Nu hemma i New York driver han mest omkring i väntan på att smälla av fullständigt. Eftersom han lider av sömnlöshet tänker han att han lika gärna kan köra taxi på nätterna. På dagarna roar han sig med att besöka porrbiografer. Men det mesta i Travis liv flyter ihop till en enda stor röra. Tanken om att rensa upp i staden växer sig allt starkare. Slödder, svarta, sådana som enligt Travis inte har rätt moralisk uppfattning. Ingen går säker.

”Taxi Driver” måste vara en av de mest stilbildande av filmer, där Martin Scorsese verkligen satte ribban högt för eftervärlden när det gäller porträtt av dystra ensamvargar med mycket agg mot samhället. Till stor hjälp hade Scorsese förstås av en briljant Robert De Niro som spelar Travis med en närmast psykotisk närvaro. Scorsese, De Niro och psykfall resulterade förövrigt i ett lyckat samarbete även med Cape Fear.

Även om filmen till stora delar är De Niros arena finns en del andra namn värda att nämna. Inte minst Jodie Foster i en tidig roll som tonårig gatuflicka på glid som Travis försöker rädda. Som politisk kampanjarbetare och föremål för Travis trevande försök till kärlek hittar vi även en ung Cybill Shepherd. Ja, de flesta är unga förstås, filmen har trots allt 36 år på nacken numera.

Mycket, mycket bra är det i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.