Action Sci-Fi

Terminator

8

Jag måste erkänna att jag har en pubertalskt upplevelse med ”The Terminator” någon gång under 1985. En polares storebror hade kommit över en VHS med ”The Terminator” med holländsk text (undrar om den inte t o m var dubbad på tyska också, jag vet att det var lite svårt att hänga med ibland). Men denna film har en särskild plats i mitt scifi-hjärta, som formades av ett antal underbara filmer såsom ”Blade Runner”, Flykten från New York, Alien och Aliens.

Filmen är av den apokalyptiska sorten, maskinerna har tagit över herraväldet och människorna medelst motståndsrörelser försöker överleva den hårda tillvaron efter ett totalt kärnvapenkrig.

Specialeffekterna är faktiskt ganska usla, och jag misstänker att man borde kunna göra dessa bra mycket bättre även när filmen gjordes. James Cameron hade dock en ganska liten budget till förfogande så han har ju gjort vad han kunnat. Det är ju ett legendariskt soundtrack också av Brad Fiedel som för tankarna litegrann till John Carpenters synthiga musikstil.

Linda Hamiltons karaktär växer sig in i rollen som motståndsrörelsen viktigaste moder, ett smashläge som hon tar hand om fint i uppföljaren. Michael Biehn som den hemvändande soldaten har trots rätt stora roller märkligt svårt för att göra sig ett känt namn. Han figurerar ju även i James Camerons scifi-filmer ”Aliens” och The Abyss.

Sen har vi förstås Arnold.

Filmen innehåller också en del intressant tidsresefilosofi. Kan man ändra sitt öde eller inte? Det vet jag förstås inte men det jag vet är att jag rankar den första ”Terminator”-filmen högst i trilogin.

Klubben TechNoir som är med i filmen har sen ett par år tillbaka en namne i synthkretsen i Stockholm förövrigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.