Drama

Terrassen

5

TerrassenPå en terrass i Rom träffas ett antal personer som på ett eller annat sätt är bekanta. Det är filmproducenter, manusförfattare och annat folk i eliten främst inom mediavärlden. Trots att det är fest är dock de flesta väldigt bekymrade för att inte säga olyckliga och miserabla. Alla lider av en själslig tomhet, och verkar oförmögna att göra något åt det.

Den legendariske regissören Ettore Scola skickar iväg oss på en resa där vi ur olika personers synvinkel får ta del av händelseförloppet. Tankarna går till Robert Altman, inte bara för ”Short Cuts” och greppet med olika perspektiv, utan det naturliga förhållningssätt som båda regissörer utgår från. Det är dialogdrivet och verklighetstroget utan specialeffekter eller överdrivet musikaliskt ackompanjemang.

Vissa scener har ett väldigt högt underhållningsvärde om man gillar det intellektuella raljerandet. Men med några undantag är det hela faktiskt ganska tråkigt. Har en känsla av att ”Terrassen” är väldigt italiensk och att man med mer kunskap om läget i Italien under denna tid (runt 1980) skulle uppskatta det hela lite mer. Jag håller fortfarande den humoristiska Fula, skitiga och elaka som Scolas bästa film.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.