Drama

The Aviator

7

När en film lyckas med ”konststycket” att få Oscars-kommittén att formligen slänga priser och nomineringar efter sig borde man kanske tro att filmen i fråga är ett lysande mästerverk, en klassiker vars scener, innehåll och känslomässiga beröring kommer att brinna på ögonhinnan i hela ens liv. Vis av erfarenhet vet man dock att så är det inte. Oftast handlar det om rejält storslagna kostymdramer utan like som gärna handlar om någon historiskt vikigt händelse eller epok. Viktig för amerikaner skall väl poängteras.

När man kikar på vilka Oscars som ”The Aviator” verkligen vann så är det just för foto, kostym, klippning och lite annat bös. Inga tunga poster såsom manus, regi, bästa film med andra ord. Och det är inte filmen värd heller. Däremot så, utan att sett alla andra nominerade filmer, kan jag gott tänka mig att Kate Blanchett definitivt är värdig vinnare av bästa kvinnliga biroll. Hon gör verkligen ett fantastiskt porträtt av Katherine Hepburn, och hon är den största behållningen av filmen.

Jag känner att jag är ganska negativ just nu, och det är inte helt rättvist kanske. Det är en rätt bra film ändå, men det där som suger tag i en saknas. Leonardo och egentligen alla skådisar gör en bra insats, men det känns rätt stelt och segt många stunder. Men utfrågningen av Howard på slutet gör iaf att man vaknar till och tycker att det blir lite kul.

Jag hade lite koll på Howards verkliga liv innan jag såg den här filmen. Dock hade jag missat att han var så insyltad i flygbranschen som han verkligen var. Lite efterforskning på IMDb visar också på att hans filmer kanske är någorlunda intressanta att kolla upp. De i ”The Aviator” omnämnda filmerna ”Hell´s angels” (7.5) och Scarface (7.8) har ju hyfsade betyg, däremot har ”The Outlaw” med Jane Russells dekolletage lite mer tveksamma 5.5. =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.