Thriller

The Constant Gardener

8

”The Constant Gardener” är en lite annorlunda film jämfört med det sedvanliga Hollywood-köret. Den för tankarna snarare till europeiska regissörer men faktum är att det faktiskt är en brasiliansk regissör, Fernando Meirelles. Han gjorde även den mycket uppskattade Guds stad.

I alla fall, ”The Constant Gardener” är en thriller i politiska förtecken. Miljön är till stor del förlagd i Kenya, där ett medicinföretag testar relativt osäkra, i princip dödliga produkter på fattigt, sjukt folk. Vissa politiker stöttar (eller åtminstone sanktionerar) testerna och som tack gör företagen motprestationer som gynnar politikerna i hemlandet. Självklart är det denna story som huvudrollsinnehavarna får nys på och därmed är handlingen i full gång.

Med lite sämre skådespelare tror jag inte att den här filmen skulle blivit så hyllad som den ändå har blivit. Den är lite småseg och storyn kanske egentligen inte fängslar allt för mycket (även om själva utnyttjandet av fattigt folk naturligtvis är förkastligt). Så ”The Constant Gardener” förtjänar kanske inte direkt alla positiva adjektiv som recensenterna har förärat filmen med, men det är absolut en film med känsla i (framförallt i fotot).

Kollade extramaterialets borttagna scener och där dök minsann Pernilla August upp i en förvisso rätt bra scen men kanske något onödig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.