Action

The Day After Tomorow

5

Här bjuds det minsann på svulstigt Hollywood-dravel av traditionell karaktär. ”The Day after Tomorrow” är som vilken annan katastroffilm som helst egentligen. I den här rullen är det växthuseffekten som är boven i dramat och det är en handlingskraftig professor (naturligtvis vit, man och amerikan) som är hjälten. Däremellan lite klassiska bihistorier; pojke kärar ner sig i flicka, cancersjuk kille som blir lämnad efter får säkert några snyft-poäng, bångstyriga politiker som vägrar att fatta etc. Och så används givetvis Frihetsgudinnans uppenbarelse som lite klassiskt effektsökeri då och då. Ah, varför måste amerikanerna ständigt upprepa denna symbolik-onani?

Att i princip halva jorden fryses ner på några dagar känns synnerligen orealistiskt och det är antagligen likaså väldigt mycket detaljer som man kan klanka ner på i filmen. Hur en snubbe hur enkelt som helst får tag på världens äldsta tryckta bok (och patetiskt nog ”räddar” den från att bli bränsle) kan man ju undra lite över exempelvis. Känns som att den borde varit inlåst lite säkrare någonstans.

Det enda som är riktigt bra med filmen, förutom vissa specialeffekter och foto/ljud, är att man faktiskt funderar på det här med växthuseffekten och miljön. Det är faktiskt till och med så att de skickar med ett litet blad från Naturvårdsverket med matnyttig information. ”The Day after Tomorrow” känns även ganska aktuell nu med alla orkaner som härjar över världen. Men det gör tyvärr inte filmen till en bättre film. Fast 3D-motivet på konvolutet var lite fräckt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.