Sci-Fi

The Day the Earth stood Still

7

En sak som Hollywood aldrig varit speciellt bra på är att förlägga UFO-landningar någon annanstans än i USA. Det finns väl åtminstone två anledningar till detta:

  1. Amerikanerna är allmänt dumma i huvet och älskar att vältra sig i sin egen självgodhet.
  2. Det blir antagligen enklare och billigare att filma i USA än i Botswana.

Filmen tycker jag håller en relativt hög produktionsteknisk klass, de flesta scener är motiverade och för tiden är det ett schysst skådespel. Man skulle ju kunna argumentera för en ganska svag handling, men jag tycker nog att besök från rymden med anti-fascistiska budskap kan räcka för att hålla intresset vid liv en hel film.

En sak som är lite kul är ju också att det inryms ett visst mått av humor i filmen, vilket inte verkar vara helt vanligt i sådana här produktioner. Och då menar jag humor som redan då filmen begav sig troligtvis uppfattades som roligt. Är dock rädd att vissa pro-amerikanska repliker som vanligt är helt gravallvarliga.

En tanke som slog mig är kopplingen till ”A Clockwork Orange”. Klaatu och hans folk verkar ju vilja straffa varje antydan till våld (åtminstone när det sprider sig galaktiskt), vilket för tankarna till ett ganska reglerat och paradoxalt nog fascistiskt samhälle. Även om grundtanken är fin är det ju på bekostnad av människans fria vilja. Vi kommer då exempelvis in på frågan om vem som har rätt att göra vad i rymden. Denna fråga kan säkert vara en fin start på en filosofisk utläggning men den besparar jag er…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.