Action Krig

The Hurt Locker

7

När alla trodde att James Camerons Avatar skulle sopa hem alla priser på Oscarsgalan kommer Camerons exfru Kathryn Bigelow och tar de tunga kategorierna för sin ”The Hurt Locker”. Inte orättvist egentligen, ”Avatar” är mer spektakulär underhållning med 3D och allt, medan ”The Hurt Locker” satsar på att ge en ytterst autentisk upplevelse. Jag drar vissa paralleller till Ridley Scotts försök till verklighetstrogna skildringar som Black Hawk Down och Body of Lies, men Bigelow lyckas bättre.

Filmen handlar om en amerikansk desarmeringstyrka i Irak och deras extremt tuffa verklighet. Möjligen kan man ifrågasätta trovärdigheten i hetsporren Williams uppträdande. Tror nog att USA skulle skickat hem honom omgående så som han beter sig stundtals.

Tyvärr engagerar inte filmen till fullo. Uppfriskande dock med en inte alltför kändistät skådespelarensemble, och de som är med gör det riktigt bra. De mer kända skådespelarna gör mest biroller som Ralph Fiennes lite udda karaktär till exempel.

Industrirockarna Ministry som inte missar en chans att kritisera Bush och den amerikanska inblandningen i Irakkriget bidrar förövrigt med några låtar.

Ett intressant tidsdokument med verklighetstrogen ambition som är sevärd, men som inte riktigt motsvarar de förväntningar som Oscarsstatyetterna ändå gav hopp om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.