Komedi

The Invention of Lying

7

Ricky Gervais har med TV-serierna The Office och ”Extras” visat sin komiska briljans, men i filmer är han inte lika mycket förekommande även om det blivit en och annan biroll. I ”The invention of lying” gör han både huvudroll och regisserar.

Konceptet är lite liknande ”Liar, liar”, men där Jim Carrey var tvungen att vara ärlig lär sig istället Ricky Gervais karaktär Mark Bellison att ljuga för andra. Lögn är ett tidigare helt okänt begrepp i filmens värld och samhället de lever i är förstås lite märkligt därefter. Fast moraliskt sett är det kanske märkligare att man tycker att det är märkligt, så borde väl ett samhälle vara kan man tycka.

Med lögnen som verktyg tillskansar sig Bellison ett flertal fördelar gentemot andra och på vägen uppstår förstås en del bryderier. Han lyckas med konststycket att skapa religion av bara farten, vilket onekligen framställs som den största lögnen av dem alla. Där håller jag med honom, även om Bellison inte direkt är helt sympatisk. Vissa scener påminner om ”Life of Brian” förövrigt.

Gillar man Gervais humor är detta en riktigt trevlig film, men det är en ganska ordinär film i grund och botten.

Måste också nämna att diverse reklam som flashar förbi är hysteriskt kul. ”Pepsi. When they don´t have Coke” exempelvis. Världsklass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.