Drama

The Last King of Scotland

8

“Last King of Scotland” är Forest Whitakers film. Så är det bara. Han bjuder på ett fantastiskt skådespel i hans porträtt av diktatorn och tyrannen Idi Amin.

Filmen är någorlunda baserad på riktga händelser, men den skotska doktorn som hamnar i Idi Amins närhet är påhittad. Däremot fanns det band till Skottland, han tog värvning i en brittisk armé stationerad i Uganda, och kan väl antas lärde känna ett antal skottar.

Idi Amin gestaltas som en mycket nyckfull männsika, någorlunda normal ibland och fullständigt vansinnig ibland. Och när vansinnet rinner över är det inte sällan någon eller några som får sätta livet till.

Han var onekligen en massmördare av rang för att inte säga en idiot, men faktum är att han inte alls var speciellt ogillad av många ugandier. Men precis som många afrikanska ledare, militanta såväl som civila om det nu finns sådana, korrumperas de lätt sönder och våldet tar överhand.

Idi Amin gav sig minsann fina titlar dessutom. Se bara på den här listan: ”His Excellency President for Life, Field Marshal Al Hadji Doctor Idi Amin, VC, DSO, MC, Lord of All the Beasts of the Earth and Fishes of the Sea, and Conqueror of the British Empire in Africa in General and Uganda in Particular”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.