Drama

The Social Network

8

Filmen om Facebook har fått bra kritik världen över och som webbfantast och Facebook-användare var det bara en tidsfråga innan jag skulle se den här filmen. Och nu är det alltså gjort.

David Fincher fick äran att göra filmen. Med succéer som Seven och Fight Club är han en gigant bland Hollywoodregissörer, och för oss svenskar är han också uppmärksammad för att göra amerikanska filmversioner av Stieg Larssons böcker.

Med ”The Social Network” har han skapat en rätt rafflande historia av något som egentligen inte är så spännande. Just äganderätten till Facebook och idén bakom käbblas det rätt friskt om, och är det som håller ihop handlingen. Det känns nästan lite märkligt i vissa scener där det vanligtvis i filmer skulle bli slagsmål, men med dessa mer pacifistiska webbnördar eller gentlemen av den Harvardska skolan bara blir någon lam slutkommentar och sen rinner det ut i sanden.

Den inledande scenen förtjänar ett särskilt omnämnande. Den är verkligen lika förvirrande som lysande gjord. Den tydliggör också ganska klart vad vi kan förvänta oss av Mark Zuckerberg, geniet vars just sociala kompetens har en del att önska. Ibland medvetet och ibland omedvetet, men han är tyken mest hela tiden.

Jesse Eisenberg gör rollen som Zuckerberg riktigt bra, även Andrew Garfield som hans kompanjon gör en bra insats. Extra intressant även att sätta en musiker som Justin Timberlake i rollen som Napsters grundare Sean Parker som också är delägare i Facebook.

Apropå musik har Trent Reznor tillsammans med Atticus Ross skapat ett finfint soundtrack. Tack för det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.