Drama Komedi

The Squid and the Whale

9

Ibland dyker det upp en film som tokhyllas så mycket av recensenter att man nästan utgår från att det måste vara en av världens bästa filmer. Jag upptäckte att jag också älskar ”The Squid and the Whale” men ni får dra era egna slutsatser om vad ni tycker, bara ni har förväntningar på en fantastisk filmupplevelse.

Så, nu när jag dragit ner era förhoppningar lite på filmen kan jag berätta lite om vad jag tycker och varför. ”The Squid and the Whale” är precis en sån film som jag bara inte kan tycka illa om. Ingen direkt handling men fullt av tolkningsbara scenarion, intressant dialog och ett naturligt skådespel som bara verkar självklart.

Regissör är Noah Baumbauch som bland annat står bakom den helskumma (men dock smått fängslande) filmen The Life Aquatic with Steve Zissou.

”The Squid and the Whale” har sin utgångspunkt i en skilsmässa mellan Bernard (Jeff Daniels), en författare på nedgång, och Joan (Laura Linney), en författare på uppgång. De två sönerna i filmen har varsin förälder som favorit, och väljer följaktligen sida ganska enkelt.

Under hela sin uppväxt har översittaren Bernard lyckats manipulera och bygga upp den äldsta sonen att bli inget annat än ett kvasiintellektuellt luftslott utan substans. Sonen kan prata kring stora litterära verk men han har inga egna synpunkter, vilket beror på att han aldrig läser böckerna utan får sin recensionsversion av pappan. Elakt, självupptaget och elitistiskt. Det går så långt att han plagierar en Pink Floyd-låt i en talangjakt och hävdar att han skrivit den själv.

Den yngre sonen är mer sympatisk men han å andra sidan börjar upptäcka sin sexualitet och går mest omkring och masturberar och kletar sperma lite här och där. Sen gillar han öl också.

Det finns hur mycket som helst egentligen att prata om så jag slutar med att säga att soundtracket är fantastiskt bra. Och skådespeleriet. Och regin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.