Skräck

Them

7

”Them” är en rysare som funkar riktigt bra. Jag märker efter ett tag att jag inte andats som jag borde utan sitter verkligen på helspänn. Detta är förstås ett gott betyg till något som utger sig för att vara skräck.

Handlingen utspelas i Rumänien, men jag kan dock redan här och nu avslöja att någon Dracula eller andra vampyrer inte har något som helst utrymme i denna film. Om Rumänien vet man inte så mycket gott om egentligen. Antar att Ceauþescu (död sen länge förvisso) och rasismen som mer eller mindre verkar vara en allmän folkrörelse hjälper till att upprätthålla denna negativa bild om detta land.

Så när det dyker upp bra film från Rumänien får man allt bli lite extra glad. Skall sanningen fram är det dock en fransk produktion i Rumänien. Regissör och huvudskådespelarna är fransoser exempelvis.

Handlingen sägs vara baserad på en sann händelse (som i verkligheten dock skedde i Tjeckien), men man kan nog utgå från att den har dramatiserats ganska mycket. Å andra sidan är det svårt att föreställa sig en större skräck än att få vara med om sådana här illdåd i verkligheten. För det händer verkligen hemska saker.

Kan också tillägga att filmen är föredömligt kort med sina 75 minuter. Ingen direkt ”dödtid” med andra ord, och så är det förstås skönt att kunna andas ordentligt så fort som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.