Drama

This is England

8

Från de brittiska öarna kommer en intet sinande ström av diskbänksrealistiska filmer. Och tur är väl det, för de brukar vara duktiga på att skildra vanligt liv. Regissör Shane Meadows har här valt en till viss del självbiografisk handling.

”This is England” gör ett nedslag i Thatchers hårda era på 80-talet, Falklandskriget är ett faktum och misären bland fattiga engelsmän utbredd. 11-årige Shaun lever ensam med sin mamma (pappan dödades i kriget), och letar efter en identitet, en tillhörighet. Han får vänner i ett skinheads-gäng, ett äkta skinhead-gäng som hyllar musiken och modet snarare än vad många numera förknippar skinheads med; rasism och nynazism. Denna mer hätska strömning av skinheads sprider sig vid denna period då fattigdom och idioti ofta går hand i hand., och Shaun med sin oskuldsfullhet vet inte vilken väg han skall välja.

Filmen håller en hög klass med trovärdiga skådespelare. Shaun, spelad av Thomas Turgoose, kommer definitivt att synas i andra filmer framöver. En oslipad juvel, men redan nu duktig och med både en gullig och tyken uppsyn på samma gång. Lovande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.