Komedi

This is Spinal Tap

8

”This is Spinal Tap” har stått på min ”måste se-lista” ganska länge nu (filmen är från 1984) och när man nu äntligen har sett den så kan man inte vara annat än nöjd. För det är en riktigt kul, fascinerande och ibland pinsam rockumentär som hittats på.

Vi får följa ett fiktivt band som genom decennier mjölkat publiken på den musikstil som just då är populär, från töntig 60-talsmusik till flowerpower (ganska töntig den också) till 70/80-tals hårdrock (som kanske är mest töntig). Det är här vi får ta del av gruppens insomnande popularitet när USA-turnén kanske inte riktigt går som de tänkt sig.

Det som är grymt bra är ändå den lilla dos av tänkbar verklighet som ändå smygs in i parodin. Lika bra som Killinggänget är med exempelvis Torsk på Tallinn, lika bra är dessa filmmakare.

Gillar man humor som egentligen inte är rolig och just därför är hysteriskt rolig är detta en film för er.

I filmen dyker en hel del kända namn upp i obskyra roller. Billy Crystal, Fran Drescher, Anjelica Huston (hon hann jag aldrig upptäcka iofs), Dana Carvey och Paul Shaffer (ni vet, husbandsledaren hos Letterman) snurrar förbi i små roller. En av tjejerna till bandet hann jag identifiera som en i ”V” också. Alla huvudroller spelas av helt okända människor vilket är befriande. Att de fortfarande har hållit sig okända tyder väl också på att de, liksom bandet Spinal Tap, har slocknande karriärer. Såg iofs att de skulle uppträda på Live Earth-galan, och det är lite coolt förstås.

Extramaterialet innehåller ett antal musikvideos (som faktiskt spelas på VH1 ibland tydligen), mängder av bortklippta scener som sitter ihop (orkade se ca 40 minuter innan jag började undra vad jag höll på med) men också ”Where are they now” där vi får reda på vad bandmedlemmarna sysslar med ”idag”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.