Sci-Fi

THX 1138

7

1971, året då tankekontroll och Big Brother-samhälle uppenbart verkar vara hett eftersom både ”A Clockwork Orange” och ”THX 1138” kom då.

”THX 1138” är den inte helt obekante George Lucas första (om jag fattat det rätt) långfilm baserat på ett av sina studentprojekt. Högst imponerande start på en karriär helt klart, för filmen känns väldigt mogen. Förutom att den sparsmakade scenografin ser ytterst estetisk och fin ut finns det en del teman som också är av vuxnare karaktär. Lucas har i sitt framtidssamhälle infört en slags ekonomisk kontroll där varje insats av de styrande värderas mycket noggrant. Det gäller att hålla budget.

Robert Duvall spelar THX, en fabriksarbetare som precis som alla andra håller sig lugna och apatiska medelst droger som tillhandahålls och distribueras av byråkratin. När han väl bestämmer sig för att sluta med drogerna börjar helt plötsligt känslor blomma ut, känslor som givetvis gör att han börjar ifrågasätta mer och mer hur samhället fungerar.

Filmen kan uppfattas lite seg stundtals trots sin relativt korta längd, men det uppvägs tycker jag av det fantastiska visuella intrycket och en intressant filmupplevelse i övrigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.