Äventyr Barn & familj

Till vildingarnas land

8

”Till vildingarnas land” är en härlig och märklig berättelse som jag bara vagt kommer ihåg från barndomen. Maurice Sendak är mannen bakom barnboksklassikern, och han har om jag fattat det rätt fått kämpa en hel del med att få till en filmatisering. Filmbolagsbråk och en osäkerhet om huruvida den skulle animeras helt eller inte gjorde att det drog ut på tiden. Warner Bros tyckte inte den första versionen var tillräckligt barnvänlig heller så regissören Spike Jonze tvingades göra om en del.

Nåväl, berättelsen handlar om Max som efter ett bråk med sin mamma rusar iväg och hamnar någon helt annanstans. Han blir kung för en dag bland mystiska, gigantiska och håriga bekantskaper, och hans tillvaro känns mycket mer angenäm än hemma där han inte får göra som han vill. I den här världen verkar istället allt vara möjligt.

Men det uppstår snart slitningar och Max blir ifrågasatt som gruppens ledare. Det kanske inte bara var kul här trots allt?
Mycket bra skådespeleri i synnerhet av det unga stjärnskottet som spelar Max, hans namne Max Records. Cathrine Keener är väldigt övertygande som mamman också. Även en del fint folk under dräkterna, eller nja, jag utgår från att de lade på röster efteråt och lät andra svettas, men exempelvis James Gandolfini och Forest Whitaker bidrar i alla fall med sina röster.

Spike Jonze som regissör är ett bra val förövrigt. Det är ju inte första gången han gör underliga och underbara saker. Bland annat finns I huvudet på John Malkovich och ”Adaptation” i hans CV.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.