Drama

Titanic

6

James Camerons ambition att försöka porträttera en verklig katastrof på ett relativt autentiskt sätt och samtidigt försöka underhålla tittarna med ett kärleksmelodram är inte helt lyckat. Inte speciellt dåligt utfört, men inte lyckat som sagt. Denna filmens dualitet gör att känslan av att recensera ”Titanic” närmast kan beskrivas som att såga sig själv i foten samtidigt som man vinner på Lotto.

Kan man bortse från ”I’m king of the world”-pekoraler och några andra snedsteg är det faktiskt en rätt så bra film. Kate Winslet gör rollen som Rose klanderfritt och Leo, ja, bildskön är han men han har gjort bättre roller än här. Och Cameron har gjort ett gediget arbete med att bygga om scenerna på det osänkbara fartyget.

Och som jag minns mina studier om Titanic är det mesta sanningsenligt i denna film. En kontroversiell och stark scen är förstås när officer Murdoch i förtvivlan begår självmord när han känner att han inte räcker till vid evakueringen via livbåtarna. Detta är dock en dramatisering om jag fattat det rätt.

Sverige får lite utrymme i filmen, det var naturligtvis i dessa emigranttider några som ville söka lyckan i Amerika och några hade oturen att hamna på Titanic. Konstigt nog har de castat finnar och norrmän till de med svenska repliker vilket gör att svenskan låter lite konstig.

Extramaterialet i 4-diskversionen är lika svulstigt som filmen. Konstigt nog märkte jag att jag saknade den fjärde disken (hade filmen oöppnad i några år innan jag såg den och kommer inte ihåg var jag köpte den så det är bara att bryta ihop och gå vidare). Ett alternativt slut kikade jag på i alla fall, men nej, Titanic sjunker där också. Denna version bjuder också på riktigt bra THX-ljud.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.