Thriller

Tolken

6

”Tolken” tar upp ett ganska viktigt ämne, nämligen hur militanta fraktioner i Afrika tillskansar sig nationell makt genom terror och mord. I filmen får FN-tolken spelad av Nicole Kidman nys på att det skall inträffa ett attentat mot en av dessa afrikanska ledare, och filmen blir en slags jakt mot klockan för att förhindra illdådet mitt i FNs vagga. Vilken roll som tolken egentligen har i det hela blir en central frågeställning som Secret Service-agenter (en spelad av Sean Penn) och diverse andra säkerhetsfolk får tampas med.

Det intressanta (och som också tas upp filmen) är att dessa upprorsledare inte sällan har en viss moralisk rätt i början av sina karriär men att de allteftersom blir lika korrumperade och brutala krigsherrar som dem som de än gång gjort uppror mot. Men det är lätt att glömma bort. Samtidigt går det naturligtvis inte att bortse från de ytterst kriminella tillvägagångssätt som de sedermera tar till.

Det är den ganska lågmälde regissören Sidney Polack som gjort filmen och ibland känns tyvärr tempot lite för lågt. Jag finner mig också lite lätt okoncenterad ibland så han lyckas inte riktigt paketera det hela till en toppfilm (som det egentligen manusmässigt har svårt att bli ändå, det är vissa lite väl komplicerade händelser för att vara helt trovärdig som jag ser det).

Det finns ett alternativt slut på extramaterialet som skulle kunna funka med några justeringar men annars har de nog valt rätt slut tycker jag. Ett par raderade scener som är helt okej finns också med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.