Komedi

Top Secret!

6

Upphovsmännen (Abrahams, Zucker och Zucker) är också teamet bakom ”Titta, vi flyger”, ”Nakna pistolen”, ”Hot Shots” (osv) och de som mer eller mindre uppfann denna parodi-genre. Här är det Östtyskland och dess militanta styre som får sig en rejäl känga.

Det är faktiskt också i ”Top Secret” som Val Kilmer gör sin filmdebut som sångaren Nick Rivers. Kilmer sjunger faktiskt själv på ett par låtar även om det inte direkt ser ut som det (antar att de lagt på ljudspår efteråt helt enkelt). Låtarna släpptes förövrigt på en riktig skiva som blev lite kultig och tydligen är en samlingsraritet numera.

Nick Rivers träffar på en klassisk skönhet (spelad av Lucy Gutteridge) och är snart insyltad i en riktig spionhärva. Omar Sharif spelar förövrigt en brittisk agent som i slutändan råkar ut för en hyfsad olycka. De franska motståndsmännen (vad de nu gjorde där?) har väldigt fina namn såsom Déjà Vu, Latrine, Escargot och Chocolate Mousse. Vi svenskar blir förärade med en scen i en mycket märklig bokaffär också.

Om man kan judiska skulle filmen vara ännu roligare då många repliker är oöversatta judiska förolämpningar. Några tyska också, men där har i alla fall jag vissa kunskaper så man hängde med lite. Alla förstår nog klassiker som ”Die Sauerkraut ist in mein Lederhosen” dock.

”Top Secret” ser relativt fräsch ut produktionsmässigt trots sina år på nacken. Skämten har dock väldigt varierande kvalitetsgrad så att se filmen ”dyngad” som en recensent på Discshop uppmanade till är nog inte helt fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.