Krig

Tora! Tora! Tora!

6

En smått utbildande film om slaget som fick USA att tappa hakan för en stund. Filmen är lite bättre än standard-matinefilmer, men stundtals ändå rätt träig. Man har ju sett det mesta förut, och man vet vad som händer så spännande är det ju inte.

Filmen mår dock bra av att vara en samproduktion med japanska förmågor, så allt är inte bara stela amerikanska militärstofiler som får komma till tals utan även de lite mer hetsigt frustande japanska motsvarigheterna får orda lite då och då. På japanska kan tilläggas, vilket är nog så viktigt för filmers trovärdighet. Inte att det måste vara på japanska alltid, men ni fattar vad jag menar.

Eftersom jag inte är lika slagskepps- och flygnördig som vissa andra (nudge, nudge), så vågar jag inte säga mer om dessa fordon(?) än att de såg ok ut.

En sak jag funderade på under filmen är att man sällan ser olyckor i krigsfilmer. Det borde väl hända en massa krångel när det är så många i gång samtidigt som vid en invasion exempelvis. Men det kanske inte får visas på grund av propagandaskäl eller nått.

Man fick i ”Tora! Tora! Tora!” även matnyttig information om att geishor gillar flygare mer än vad fiskar gör! Glöm aldrig det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.