Komedi

Torsk på Tallinn

8

Killinggänget var verkligen i högform när de producerade några kortare filmer i slutet på 90-talet. ”Torsk på Talinn – en liten film om ensamhet” är kanske den mest hyllade av dem men även ”Ben & Gunnar – en liten film om manlig vänskap” är också den riktigt förträfflig i min mening.

Vad som är riktigt bra med ”Torsk på Talinn” är känslan av att det mer eller mindre skulle kunna vara en småsunkig dokumentär på Kanal 5. Ni vet, det där gottandet i andras människors olycka. För Killinggänget balanserar hårfint på ironins gränslinje.

Robban Gustafsson är verkligen i högform med sina karaktärer. Ingen kan ju annat än att sympatisera med värmlänningen Roland, mannen som trots att han ordnar allt så fint aldrig får till det. Jan Banan går det bättre för med sina raka stil med damerna. Busschaffören Lasse Kongo är ett exempel för sig.

Jag gillar även Jonas Indes norrländska slamsugare med ett minst sagt obekvämt förhållande till sin mor. Han får trots allt med sig en tjej hem. Är det en slump att kvinnan heter Luule tror ni? Jag vet inte men det kan vara en passning till Norrland.

Johan Rhenborg är lagom jobbig som småfixaren Percy. Känner dock att jag är lite trött på hans uppsyn faktiskt, de andra är roligare att följa.

Men på det hela taget är ”Torsk på Tallinn” en skrattfest som bjuder på en viss eftertänksamhet. Extramaterialet innehåller en hel del godbitar också, missa inte det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.