Drama

Trainspotting

8

Gud, vad befriande att se en film där Ewan McGregors skådespel kommer till sin rätt. I ”Trainspotting” är han minst sagt lysande som den unge, knarkande Renton som till skillnad från sina så kallade vänner försöker få till en normal tillvaro istället för att ligga utslagen i en knarkarkvart. Det går väl upp och ner kan man väl säga.

Regisörren Danny Boyle lyckas i flera scener hitta den där äckliga, sunkiga och desperata känslan som man som icke-knarkande människa åtminstone tror sig kunna ana är någorlunda verklig.

Toalettscenen är exempelvis så obehaglig den kan bli, men vad gör man inte för lite knark? Verkligen snyggt filmat när Renton´s förskönande bild av vad han egentligen håller på med klipps in. Tror att man som tittare uppskattar det istället för att se en snubbe gräva efter knark i en sönderbajsad toalett faktiskt.

Det känns som om filmen visar upp en ärlig film om knarkandets våndor med goda avsikter. Det här är verkligen ingen glorifiering. AIDS och social misär tas upp på ett otäckt sätt, och desperationen som ständigt är på lur. Regissören förenar dock det äckliga med humor och visst är ”Trainspotting” en rätt cool film i slutändan, inte minst tack vare det strålande soundtracket. Man har dock en inte så liten fadd smak på tungan, och det där med knark verkar (fortfarande) inte så lustigt faktiskt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.