Komedi

Tristram Shandy

6

Omslaget till ”Tristram Shandy” lockade till köp. Hyllad av massor av svenska tidningar och endast 29 spänn på Movieline. Lägg därtill kopulerande kor på baksidan så var förväntningarna ganska höga på denna komedi.

Överlag är det här nämligen en metafilm om en bok, om en film och om själva inspelningen av filmen. Novellen det hela baseras på är 1700-talsboken ”The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman”, och extra roligt är att den hävdas vara relativt ofilmbar.

Filmen innehåller massor av trevliga saker: några dräpande replikskiften, en livmoder i gigantisk skala och några nördiga reenactment-snubbar för att ta några exempel. De där kossorna dyker upp till slut också förresten. Filmens orginalnamn är ”A Cock and Bull Story”, vilket får förklara kossorna.

Steve Coogan är en hyggligt känd komiker även om jag har svårt att placera honom direkt. Däremot är Dylan Moran med också och han är vanligtvis grym både som standup och i TV-serien ”Black Books”. I ”Tristram Shandy” är han dock ganska trist tyvärr. Stephen Fry och Gillian Anderson (ja, faktiskt) dyker också upp som sig själva.

Man behöver vara på humör för att riktigt ta till sig denna film. Jag kan motivera ett betydligt högre betyg, men samtidigt tyckte jag inte att den var så rolig som den kunde vara. Ännu mer av den skruvade dialogen hade uppskattats exempelvis.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.