Drama

Tvivel

7

”Tvivel” är ett ytterst välspelat drama där rykten och lögner på en kyrklig skola skapar personliga helveten för alla inblandade. I stridens mitt befinner sig kyrkans pastor, spelad av Philip Seymor Hoffman, och skolans rektor, spelad av Meryl Streep. Rektorn är inte alls nöjd över det vänskapliga sätt som pastorn har med skolans barn. Och är det inte som så att det försiggår något högst otillbörligt mellan pastorn och ett av barnen?

”Tvivel” tar upp hur svårt det är att vara säker på något när man inte har bevis. Onekligen är det en extra knorr att detta görs i en kyrklig miljö, där själva verksamheten baseras på tro snarare än tvivel för att inte säga tro snarare än bevis. ”Tvivel” behandlar även till viss del hur det är att vara ensam svart på en skola i 60-talets USA.

Streep och Hoffman är fullständigt lysande, men hon som spelar den svarte killens mamma, Viola Davis, gör en exceptionellt fin insats, något som förärade henne en Oscars-nominering trots att hon bara är med i en scen.

Filmen är även baserad på en prisad pjäs vilket lyser igenom i dess enkla men effektfulla scenografi. Precis som i pjäsen fick bara skådespelaren som spelar pastorn veta om han är skyldig eller inte, alla andra får helt enkelt hantera sina tvivel på det sätt de tycker är passande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.