Thriller

Utpressning

6

Big sleep är en härlig ”film-noir”-upplevelse med gamle Humphrey Bogart i huvudrollen som detektiv Philip Marlowe. Marlowe, som är en figur i en deckarserie av författaren Raymond Chandler, spelas dock bara av Bogart vid ett tillfälle, nämligen just ”The Big Sleep”. Behållningen i filmen är iaf mycket Bogarts skådespel, framförallt hans stenhårda, hårdkokta attityd till allt och alla.

Handlingen är nästan lite väl komplex i sina turer fram och tillbaka, kanske inte så svårt att man inte hänger med men trovärdigheten sätts på prov i min mening. Femme fatalle i filmen är Lauren Bacall, som både är vacker och mycket bra skådespelerska dessutom. Det riktiga våpet i filmen är dock den yngre dottern som kanske inte enbart fick roller pga skickligt skådespel.

Om ni kikar på IMDb märker ni att filmen hyllas rätt kraftigt och visst, den är kanske en milstolpe på sitt sätt. Dialogen är framförallt ganska frimodig och burdus stundtals, och man får betänka att detta var 1946. Läste någonstans att mycket av dioalogen är direkt hämtad från boken och det kanske ökar på intrycket av det hårda, stela uppförandet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.