Drama

Vera Drake

7

Som vanligt med Mike Leigh är det en rejäl dos diskbänksrealism som gäller. Här gör han ett nedslag i 50-talets England och fokus ligger på aborter. Rika familjer kunde förstås smussla undan döttrarna till någon privat klinik som diskret plockade bort barnen. Men fattiga hade sällan möjlighet till detta. Och dessa flickor hjälpte en kvinna vid namn Vera Drake.

Filmens olika gestalter motsätter sig egentligen inte aborter som sådana, vilket i sig är lite intressant, utan om man tänker efter lite handlar det om vem som har rätt att utföra aborter. Det är ju onekligen som så att Vera Drake varken är utbildad sköterska eller läkare så ett visst frågetecken om huruvida hon är lämplig att utföra aborterna känns faktiskt på sin plats. Sen att Vera Drake är en ytterst snäll, nästan naivt god, kvinna gör förstås att det känns moraliskt fel att döma henne.

Leigh återkommer flera gånger till det faktum att domstolen hänvisar till en lag från 1861 och kanske vill på detta sätt synliggöra att det var gamla, konservativa regler vid denna tid som kanske inte var helt rättvisa och motsvarade åtminstone inte dagens uppfattning.

”Vera Drake” fick tre Oscars-nomineringar; regi, kvinnlig huvudroll och manus. Det sistnämnda är faktisk ganska kul om man betänker det faktum att filmen faktiskt saknade ett, det mesta improviserades nämligen. En annan intressant detalj är också att Leigh inte delgav skådespelarna mer information om filmen än vad som just berörde den egna karaktären.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.