Drama

Veronikas dubbelliv

7

Den numera bortgångne Krzysztof Kieslowski har en del höjdare i sitt CV. ”Veronikas dubbelliv” är filmen som gav honom ett internationellt genombrott efter att tidigare ha gjort den framgångsrika serien ”Dekalogen”.

Och det finns mycket som är bra med ”Veronikas dubbelliv”. Musiken och fotot är fängslande, skådespeleriet är högklassigt. Handlingen är dock totalt bortkollrande så man behöver säkert se denna film en eller ett par gånger för att förstå allt. Det som är klart är iaf att det finns två till utseendet identiska kvinnor som ibland känns som samma kvinna men att det dock finns små skillnader som gör sig påminda. Weronika är polska och pratar polska, Véronique däremot är fransyska och pratar följdaktligen franska. Att notera detta är liten hjälp i att hålla isär kvinnorna. Att en av kvinnorna dör ganska tidigt hjälper inte ens det till, eftersom man inte riktigt är säker på vad man ser.

Allt kan vara en dröm, finns det verkligen två kvinnor eller det också en tankelek som fått ett eget liv? Jag vet inte riktigt. Det kan vara som så att filmens egentliga avsaknad av handling också det gör att man försöker finna på en handling för att åtminstone kunna svara när någon efteråt undrar vad det var som hände. Kanske var det så Krzysztof ville ha det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.