Drama

Virgin Suicides

6

”Virgin Suicides” är Sofia Coppolas debutfilm och det får väl sägas vara en godkänd sådan. Filmen är förövrigt baserad på en bok med samma namn.

Sofia lyckas stundtals skapa en dunkelt skimrande stämning och en gnutta svart komik. Men ämnet för filmen är blytungt och väntan på undergången är på något sätt filmens behållning. Fem vackra systrar, fem besynnerliga självmord.

De överbeskyddande föräldrarna, spelade av James Woods och Kathleen Turner, får nog anses vara till viss del skyldiga till händelseförloppet, då i synnerhet mamman sannolikt kväver systrarna med sin ytterst strikta fostran. Men filmen ger inga direkta svar. Det kan lika gärna handla om ungdomlig fascination för döden, en längtan bort till något annat som säkert de flesta tonåringar någon gång upplever.

En bagatell förstås men om man skall hårddra det är faktiskt inte alla systrar oskulder heller, inte i den sexuella meningen i alla fall (om man nu skall uppfatta Lux, förföriskt spelad av Kirsten Dunst, på det sätt som verkligen framställs).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.