Sci-Fi

Världarnas krig (2005)

5

Det här är en remake av 1953 års version eller om det kanske är att betrakta som en helt ny tolkning av boken. Det är i alla fall ganska så mycket som är olikt mellan filmerna.

Steven Spielberg får här alltså regissera HG Wells scifi-klassiker ”Världarnas krig”. Till hjälp har han bland annat Tom Cruise och att han skall överleva i en film är ju ganska sannolikt vilket gör honom till en rätt bra kille att ha på sin sida när man strider mot elaka aliens.

Apropå elaka aliens har Spielberg mest porträtterat gulliga och fredliga sådana tidigare i filmer som ”ET” och Närkontakt av tredje graden. I ”Världarnas krig” är det dock ingen lek utan här bjuds upp till strid (som för oss svenskar blir extra kul när de tar fram raketgeväret ”Gustav”).

En fördel med den här filmen är att den följer en liten familj och dess bekymmer snarare än det traditionella myndighetsfokuset. Det blir dock en ganska stor nackdel samtidigt eftersom mycket är upplagt på väldigt amerikanskt vis där hjälten Tom överlever och övervinner allt, inte ens sonen dör vilket nästan är en besvikelse. Filmen kryddas dock med lite skönt mörka undertoner när vi kommer till partiet med Tim Robbins. Då får filmen äntligen lite riktig nerv.

Annars är det tyvärr nästan samma tomma känsla som efter att ha sett remaken på Apornas Planet. Snyggare men inte speciellt exalterande. Subben får dock jobba rejält (jag blev tvungen att skruva ned för grannarnas skull vid flera tillfällen).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.