Barn & familj

Wall-E

8

Av någon underlig anledning har jag inte kommit mig för att se ”WALL-E” tidigare. Men nu är det åtgärdat i alla fall, och det är jag nöjd med. Hade hört mycket gott om den, och visst är filmen om den lille sophanteringsroboten bra.

Pixar har framförallt gjort en fantastiskt snygg film. Jämfört med den tidigare storfilmen Hitta Nemo tycker jag framförallt att det är den största skillnaden, medan den äldre filmen innehåller mer humor och möjligen lite mer kärlek i storyn.

Men ”WALL-E” har fördelen att utspelas i rymden. Det är alltid ett plus i min bok. Jorden har blivit helt fördärvad och är numera en sopstation modell större. Människor bor istället sedan flera hundra år på ett rymdskepp och har robotar som sköter det mesta. Därav ser alla ut som feta amerikaner. Viss samhällskritik kan väl därmed skönjas. Man skall inte förstöra Jorden och så är det bra att jogga typ.

Roboten WALL-E är en skön retrofuturistisk sak som dessutom samlar forntida kuriosa. Som gamla videokassetter, en Rubiks kub och en Atari 2600 minsann. Apple-människor blir nog extra nöjda av en del inslag också: Mac-ljud, iPod och roboten EVE:s design. Det är ingen tillfällighet, Apples framstående designer Jonathan Ive har varit involverad i filmproduktionen.

Det är en gullig kärlekshistoria mellan EVE och WALL-E, rätt så sparsmakat med dialog men desto mer härlig grafik. Att Sigourney Weaver gör rösten till autopiloten med klara HAL-tendenser är på plussidan också.

Missa inte kortfilmen på extramaterialet om kaninen som gäckar trollkarlen Presto till stordåd. Lysande underhållning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.