Barn & familj

Wallace & Gromit: Varulvskaninens förbannelse

8

Oj, vad förväntningar man hade på den här filmen då när varenda recensent världen över i princip har satt högsta betyg och vräkt lovord över lerfigurerna Wallace och Gromit. Förväntningar, såväl låga som höga, är som ni vet lite påfrestande när man skall se en film. Är förväntingarna låga och det visar sig vara en kass film, ja, då var det ju kanske bortslösad tid att se just den filmen och man kan sitta och sura och säga ”vad var det jag sa” efteråt. Det är bäst när förväntningarna är låga eller saknas och det visar sig vara en riktig bra. Men när förväntningarna är höga, då är det svårt. Dels för att det är lätt att man har för höga förväntningar och man känner sig lite lurad när filmen inte visar sig vara sådär fantastisk som den är i ens huvud, dels för att man som recensent gärna inte vill falla in i hyllningskören alltför mycket utan istället sitter man nästan och letar fel för att kunna plocka ner filmen på jorden igen (vilket naturligtvis är kasst ur upplevelsesynpunkt).

”Wallace & Gromit: Varulvskaninens förbannelse” visade sig vara en riktigt bra film, men något högsta betyg är inte aktuellt. Jag skall här kort försöka förklara varför: det finns bättre filmer än den här.

Men, men. ”Wallace & Gromit: Varulvskaninens förbannelse” tog tydligen 5 år att göra, och jag kan tänka mig att tusentals och åter tusentals lerfigurer har suttit och knådats under resans gång. Bara det är ju värt några extra poäng i betyg kan man ju tycka.

Handlingen är tät och det blir aldrig tråkigt. Animationerna är som sagt riktigt välarbetade och bättre kan det säkert inte bli ur den synvinkeln. Ibland tycker jag dock att det blir lite barnsligt, men i nästa scen är det genast lite mer raffinerat. Man får nog ta det för vad det är helt enkelt, en barnfilm som även vuxna barn uppskattar.

De sedvanliga, smått obligatoriska referenserna till andra filmer är ”King Kong”, ”Hajen” och säkert några till som jag inte kommer ihåg just nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.