Drama

Week End – Utflykt i det röda

7

”Week End” är möjligen den sjukaste filmen jag någonsin sett, något jag inte alls var förberedd på. Även om jag noterade en viss egenhet i Jean-Luc Godards regissörskap redan i En rövarhistoria är handlingen i ”Week End” så vansinnigt bisarr.

”A girl and a gun” är det enda en film behöver menade tydligen Godard, och här är det all in på alla fronter. Inbördeskrig, kannibalism, mord och revolution, allt pågående under en från början någorlunda normal utflyktsresa.

Väldigt mycket politiska motiv som ligger bakom Godards film, och tittarna får hoppa mellan existentiella, filosofiska utläggningar och brutala övergrepp. Ytterst makabert.

I vår tid har nog många blivit avtrubbade från åtminstone explicit våld på duken, och när det som här sker närmast oprovocerat och under absurda förhållanden infinner sig komik istället för drama. Reaktionerna från de som såg ”Week End” när det begav sig på 60-talet hade varit särdeles intressant att ta del av, inte minst under rådande Vietnamkrig och andra politiska motsättningar.

En av Tarantinos favoritfilmer sägs det, och han har också som bekant en del liknande grepp och teman i sina filmer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.