Action Drama

When the last sword is drawn

8

Jag fortsätter min inslagna väg på samuraj-fronten och följer upp Zatoichi med ”When the last sword is drawn”. Jag förväntar mig mycket blod, avhuggna lemmar och japaner i fula frisyrer. Den enda förväntningen som riktigt slår in är frisyrerna dock. Visst är det en del blod och avchoppade huvuden här och där, men jämfört med mycket annat är det en relativt oblodig film.

Jaha, tänker ni då kanske? Har filmen en handling menar du som inte endast innebär lemlästning medelst svärd? Ja, det har nog den här filmen faktiskt. Plikt, heder och vänskap är tre centrala begrepp i handlingen. Man får följa Yoshimura, en samuraj av låg börd och dennes kamp för att få ihop mat till familjen. Jag har aldrig sett en samurajfilm där samurajen i fråga bryr sig särsklit mycket om familjen och detta gör att personporträttet blir något mer verkligt. Just kampen om att få ihop pengar till mat är något som många av de rikare samurajerna gör sig lustiga över och det är också här som regissören väver in humor i filmen också. Annars är det mycket av personernas handlingar som styrs av samurajerna hederskodex, något som Yoshimura gör avsteg ifrån för familjens skull men som han senare lever upp till i högsta grad.

Fotot är av hög klass, något som man ofta blir bortskämd med asiatiska filmare. De som är allergiska mot flygande folk-scener kan pusta ut, ”When the last sword is drawn” är en trovärdig film på den punkten.

Om man skall klaga på något så är det möjligtvis tempot som känns lite väl långsamt ibland.

Sammanfattningsvis, en mycket fin berättelse med värme, visst mått av humor och bra foto.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.