Drama

Winter´s Bone

8

Banjo. Den här filmen innehåller banjospelare. Ja, då förstår ni genast, eftersom ”Winter’s Bone” inte är en musikdokumentär, att det är USA:s baksida det handlar om. Inavlade, korkade, fattiga hillbillies. Som spelar banjo. Precis som i Den sista färden.

Fast om de är så dumma kan förstås variera lite. Överlevnadsinstinkt har i alla fall den sjuttonåriga Ree. Det måste hon ha. Fadern har försvunnit, modern har blivit apatisk, och kvar är hon som får ta hand om de två yngre syskonen. Det blir inte bättre av att huset de bor i snart förloras på grund av att pappan satt huset i pant. Mat på bordet varje dag är inte en självklarhet, att jaga ekorrar blir ett sätt att överleva.

Det finns ett sätt att rädda huset och det är att hitta pappan, död eller levande. Ree ger sig iväg ut på det olycksbådande uppdraget, det är ingen lätt resa hon har framför sig och det är inte Guds bästa barn hon måste få hjälp av.

Magnifikt skådespel överlag, men en strålande insats framförallt av Jennifer Lawrence som Ree. Den relativt orutinerade regissören Debra Granik har verkligen gjort en stämningsfull film, en suggestiv thriller i ett stillsamt format. Med banjo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.