Action

X-Men: First Class

8

Jag brukar tycka filmerna om X-Men är rätt så underhållande. Wolverine-filmen senast var dock ingen höjdare. Det är därför en positiv överraskning att filmmakarna denna gång lyckas göra den bästa filmen i serien hittills.

Det hela börjar med en sekvens i ett koncentrationsläger där en pojke vid namn Erik drabbas hårt av nazisternas råhet. Med doktor Mengele-metoder försöker de frammana Eriks förmåga att styra metalliska föremål. Som ni förstår är det en ung Magneto som vi har att göra med.

En helt annan uppväxt har den välbemedlade Charles Xavier som så småningom doktorerar i mutantgenetik. Efter att regeringen, som står lagom maktlösa inför superskurken Sebastian Shaw, fått nys om Xaviers kunskaper blir han ansvarig för att sätta samman en grupp mutanter för att stoppa Shaw. X-Men är ett faktum, och de hamnar i hetluften rejält när tredje världskriget står för dörren i början på 60-talet.

Michael Fassbender är bra som Erik/Magneto. Funderade på varför tjejen som spelar Raven/Mystique verkade bekant, kom inte på hennes namn, men sen slog det mig att det ju var Jennifer Lawrence som nyligen gjorde en fantastisk insats i Winter´s Bone. Xavier spelas av James McAvoy som dock inte är lika skallig som Patrick Stewart.

Sen gör Wolverine en liten men utmärkt insats också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.